Op 5 juli 2017 is de Groene Kroon uitgereikt aan twee initiatieven die zich inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van natuur en biodiversiteit. Met deze natuurprijs wil de provincie anderen betrekken bij de bescherming en versterking van onze beschermde plant- en diersoorten.
Zeven gemeenten zijn het afgelopen jaar gestart met Groen aan de Buurt. Dit programma wordt gefaciliteerd door Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht met als doel inwoners actief aan de slag te laten gaan met het landschap en de natuur in hun buurt. Groen aan de Buurt is een DOE-project. Inmiddels is de eerst bloemenweide van 1,5 hectare aangelegd door bewoners in Wijk bij Duurstede.
Binnen het programma Groen aan de Buurt wordt ook gezorgd voor kennisuitwisseling tussen gemeenten en waterschappen. Door middel van themabijeenkomsten voor ambtenaren wordt een leernetwerk gecreëerd om participatie en groen meer eigen te maken. Op de website www.groenaandebuurt.nl kunnen zowel bewoners als ambtenaren terecht voor informatie en inspiratie.
Landschap Erfgoed Utrecht is, ter uitwerking van de motie Groene leerwerkplaatsen, gevraagd de pilot Groene leerwerkbedrijven in beperkte vorm uit te voeren. Beperkt omdat er te weinig geschikte kandidaten beschikbaar bleken om een volledige ploeg van acht (jonge) werkzoekenden met weinig kansen op de arbeidsmarkt te bemensen. De werkzoekenden worden opgeleid tot veldmedewerker natuur- en landschapsbeheer met zicht op werk na de opleiding. Er is gekozen voor de doelgroep jongeren omdat die het moeilijkst te plaatsen is op de arbeidsmarkt. LEU is gevraagd om bij de uitvoering van de pilot de ervaringen van de gemeente Amersfoort bij een soortelijk project te benutten. De garantstelling van € 50.000 voor LEU is ingegaan op 1 oktober voor de periode van 1 jaar.