Jaarverslag 2017

5. Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer concessies en regiotaxi contracten
Bij de ontwikkelthema’s in de concessies en de regiotaxicontracten is in 2017 vooruitgang geboekt. Bij zero emissie is gestart met elektrische bussen op een drukke stadslijn in Utrecht. Wat betreft veiligheid op de bussen zijn afspraken met de politie gemaakt over een sluitend registratiesysteem bij incidenten en zijn er meer toezichthouders gekomen op de bussen en trams. De aanpak van het bevorderen van doorstroming van het OV is opgestart. Er is begonnen met het proces om vanaf 2020 te komen tot innovatieve oplossingen voor doelgroepenvervoer in relatie tot de ‘onderkant’ van het OV samen met een aantal gemeenten betrokken bij Regiotaxi. In het beheer van regiotaxi is veel aandacht uitgegaan naar problemen in perceel 1 (Utrecht/Stichtse Vecht). Dit heeft geleid tot beëindiging van het contract en een nieuwe aanbesteding. Inmiddels is Willemsen de Koning de nieuwe vervoerder geworden.

Concessie stadsregio U-OV
In 2017 zijn de reizigersopbrengsten gelijk gebleven aan 2016. De reizigersaantallen groeiden wel, met gemiddeld ruim 2% over het jaar. Die groei trad met name op na de zomer, door het meedoen van het MBO aan de OV studentenkaart. Dit zorgt niet of nauwelijks voor groei van de reizigersopbrengsten. Omdat de ingebruikname van de Uithoflijn is vertraagd, is hard gewerkt aan het uitwerken van een nieuwe deelexploitatie en de nieuwe planning. De uitvoering van het OV kende wegens alle bouwwerkzaamheden en dynamiek ook in 2017 veel problemen in de doorstroming en hinder op de weg.
Ook is in 2017 het besluit genomen tot het realiseren van een nieuwe stadsbusstalling in Westraven.

Concessie provincie Utrecht (“streekconcessie”).
Op 11 december 2016 is Syntus gestart met de uitvoering van de concessie Streekvervoer Provincie Utrecht. Er waren enkele problemen in de implementatiefase, onder andere door de gemankeerde start vanwege een rechtszaak met Connexxion. Ook was er een latere instroom van een deel van het nieuwe materieel en bleven de prestaties op stiptheid achter op de doelstellingen. Met een tussentijdse aanpassing van rijtijden in maart 2017 en aanvullend daarop een aantal bedrijfsmatige verbeteringen is een groot deel van de aanloopproblemen aangepakt. De finale verbeterslag is gemaakt door het doorvoeren van de op het actuele verkeersbeeld aangepaste rijtijden in het vervoerplan dat is ingegaan op 10 december 2017. Nu rijdt de vervoerder conform de gestelde eisen.

Tram en Uithoflijn
In 2017 is gewerkt aan de voorbereiding van de exploitatie van de Uithoflijn, onder andere door de werving en opleiding van trambestuurders. In 2017 is de planning van de realisatie van de Uithoflijn aangepast, zodat in 2018 Qbuzz kon starten met het testbedrijf en daaropvolgend het proefbedrijf. In 2017 is verder gewerkt aan de realisatie van de nieuwe tramremise en aan het project Vernieuwing Regionaal Tramsysteem, dat in 2020 gereed moet komen. Dan wordt de huidige SUNIJ-lijn exploitatief gekoppeld aan de Uithoflijn.

Spoor en knooppunten
In 2017 hebben wij de spoorsamenwerking in de Noordvleugel en in de Randstad voortgezet. Doel is ook per spoor de stedelijke gebieden van de Provincie beter bereikbaar te maken. De provincie heeft het initiatief genomen om bij de nieuwe staatssecretaris, samen met stedelijke regio's (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam/Den Haag), vervoerders en Prorail het belang van OV bereikbaarheid van de groeiende stedelijke regio’s onder de aandacht te brengen. De lange kabinetsformatie en het controversieel verklaren van dit onderwerp voor het demissionaire kabinet heeft gemaakt dat we minder vorderingen konden maken met het programma Toekomstbeeld OV dan verwacht.
De dienstregeling 2018 is, na overleg met de Provincie, vastgesteld. Nieuw hierbij is dat, na een korte proef in 2017, er structureel 6 intercities per uur via Utrecht tussen Eindhoven en Amsterdam rijden (onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS)).


Het nieuwe busstation bij station Driebergen-Zeist

Concrete spoorprojecten
In 2017 heeft het Rijk de Nationale Markt en CapaciteitsAnalyse (NMCA) gepresenteerd. Voor alle modaliteiten worden daarin grote knelpunten in en rondom Utrecht geconstateerd. Voor het spoor willen Rijk, regio en spoorsector (NS en Prorail) samen op zoek naar het oplossen van de knelpunten en realiseren van de ambities om het reizen per OV aantrekkelijker te maken. Hiervoor is afgesproken om verder te gaan met het programma Toekomstbeeld OV. In 2017 is een plan van aanpak opgesteld, waarmee de partijen in 2018 aan de slag zijn gegaan. Hierbij wordt nadrukkelijk de afstemming gezocht met het gebiedsprogramma U Ned.
Specifiek op de corridors Utrecht – Harderwijk, Utrecht – Arnhem, Utrecht – Leiden en Utrecht – Almere zijn verkenningen en onderzoeken uitgevoerd. Veel van deze resultaten worden vervolgens meegenomen in het Toekomstbeeld OV.
Tegelijkertijd realiseert Prorail stapsgewijs het Programma Hoogfrequent Spoor. In 2017 werd dit zichtbaar door het opleveren van het doorstroomstation Utrecht Centraal en het invaren van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam Rijnkanaal, onderdeel van het programma Randstadspoor. De verbouwing van station Driebergen-Zeist is in volle gang; hiervan is de nieuwe P+R reeds in gebruik genomen.
Met betrekking tot overwegen is in 2017 een besluit genomen over de spoorkruising Maarsbergen, zowel PS als de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug geven de voorkeur aan de westelijke variant met afgesloten Tuindorpweg. Hierdoor zal de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid in het dorp toenemen. Ook is de tunnel in de Leyenseweg in Bilthoven in gebruik genomen en is door Prorail in overleg met de provincie initiatief genomen om oplossingen te onderzoeken voor de onbewaakte overwegen.​