Jaarverslag 2017

3. Bodem, water en milieu

Bodem

Wet bodembescherming
Het project spoedlocaties is voortvarend opgepakt. Inmiddels staan er nog 41 locaties op de spoedlijst. Bij 35 van deze locaties is de sanering al aangevangen. De verwachting is dat de spoedlocaties binnen de doelstellingen van het convenant Bodem worden opgepakt.

Mijnbouw
Om invulling te geven aan de nieuwe adviesrol van provincies in de Mijnbouwwet, is samen met andere provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven een werkwijze ‘informeren en afstemmen mijnbouwactiviteiten’ ontwikkeld. Er zijn meer afwegingsgronden in de Mijnbouwwet gekomen en provincies hebben een coördinerende rol gekregen bij het advies. De termijn voor het geven van een advies is relatief kort als ook een goede afstemming met andere overheden en eventueel belanghebbende partijen moet plaatsvinden. Een vooraf vastgestelde werkwijze is dan een goed handvat. Daarnaast biedt zo’n vastgestelde aanpak ook vertrouwen voor andere partijen, dat zij betrokken zullen worden bij het opstellen van een advies.

Warmte/koude opslag
Ons beleid en de vergunningverlening en handhaving voor warmte-/koudeopslag (WKO) zijn gericht op het bijdragen aan de energietransitie (zie programma 4) met behoud van een goede grondwaterkwaliteit. In stedelijke gebieden zagen we in 2017 een toenemende vraag naar WKO.
Met de gemeente Utrecht hebben we gewerkt aan de uitvoering van de Utrechtse Bodemenergieagenda, waarbij het accent lag op een bodemenergieplan voor het Beurskwartier. Door lopende en komende ontwikkelingen is hier grote vraag naar WKO en is sturing nodig om het beschikbare potentieel optimaal te benutten.
Nieuw is de aandacht voor hogetemperatuuropslag (HTO). HTO is in potentie een efficiënte vorm van warmteopslag, wat van belang is omdat veel bronnen voor duurzame warmte niet zo snel en makkelijk regelbaar zijn als de huidige voeding van het warmtenet in Utrecht/Nieuwegein door aardgasketels. In Nieuwegein wordt door o.a. kennisinstituut KWR en Waternet onderzocht of HTO kan worden gerealiseerd als onderdeel van het project Power to X. Mede vanwege de nabijheid van een drinkwaterwinning volgen wij deze ontwikkeling en zullen wij bijsturen waar nodig.

Geothermie
Wij hebben ons ingezet voor een veilige en duurzame ontwikkeling van geothermie rond twee pilots voor ultradiepe geothermie en conventionele geothermie. Ook hebben we ons ingezet voor communicatie over de kansen en risico’s voor geothermie. De provincie Utrecht was betrokken bij de totstandkoming van het rapport “inventarisatie kansen en belemmeringen geothermie in stedelijk en landelijk gebied”. Voor betrokkenheid bij de twee pilots wordt verwezen naar het hoofdstuk economie en energie. 

Verdroging
In het overgrote deel van de TOP en SUBTOP-gebieden zijn de maatregelen gerealiseerd. In alle TOP en SUBTOP-gebieden zijn de maatregelen in uitvoering. De geplande doelstelling voor 2017 is niet gehaald. Voor diverse projecten is subsidie verstrekt met een looptijd tot en met 2019. Ook zijn er een aantal projecten die wachten op uitvoering van andere maatregelen (zoals Binnenveld) of besluitvorming bij het waterschap (zoals de Wilnisse Bovenlanden).

Aardkundige waarden
In 2017 is het benoemen van nieuwe aardkundige monumenten verder voorbereid. Daarnaast is het bewonersinitiatief van de Stichting Geopark Heuvelrug i.o. ondersteund.