Waterveiligheid en wateroverlast
Waterveiligheid
Per 1 januari 2017 is voor de waterveiligheid een nieuwe normering opgenomen in de Waterwet. De Nederrijn- en Lekdijken voldoen grotendeels niet aan deze nieuwe normering. Als provincie werkten we in 2017 samen met de waterschappen aan de voorbereiding van de dijkversterkingsprojecten Sterke Lekdijk en Grebbedijk om ruimtelijke en andere opgaven optimaal mee te koppelen met de waterveiligheidsmaatregelen. Voor de Grebbedijk en voor Salmsteke zijn samenwerkingsovereenkomsten met de betrokken partijen getekend. De dijkversterkingen zullen vanaf 2020 plaats vinden.
Samen met de waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies is verder gewerkt aan een nieuwe visie op de regionale keringen, die moet resulteren in een verbetering van de wijze waarop wij, samen met onze partners, omgaan met onze regionale waterkeringen.
Klimaatbestendige leefomgeving
In 2017 is het eerste Deltaplan ruimtelijke adaptatie onder het Deltaprogramma uitgekomen. Het doel van dit deltaplan is klimaatadaptatie (aanpassen aan klimaatverandering door een andere inrichting van ons land) te versnellen en te intensiveren, zodat Nederland in 2050 water-robuust en klimaatbestendig is ingericht. De provincie werkt via verschillende samenwerkingsverbanden, programma’s en projecten aan een klimaatbestendige leefomgeving. De samenwerking binnen de Coalitieregio Ruimtelijke Adaptatie is voortgezet en met Platform Water Vallei en Eem is het manifest Ruimtelijke adaptatie ondertekend. Binnen deze samenwerkingsverbanden zijn initiatieven ontwikkeld, zoals het ontwerpend onderzoek voor de Merwedekanaalzone, is kennis gedeeld en wordt invulling gegeven aan de ambities uit het Deltaplan ruimtelijke adaptatie.