Gezonde leefomgeving
In mei 2017 is het provinciale programma Gezonde Leefomgeving vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Vanuit dit programma hebben we in 2017 verschillende activiteiten uitgevoerd, veelal samen met onze regionale partners. Zo werken we samen in Living Lab Utrecht ‘Slimme en Gezonde Stad’ en hebben we voor U Ned (voorheen de gebiedsverkenning Utrecht Oost) een propositie Healthy Urban Living opgesteld. Met de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht zijn we een kennisalliantie Healthy Urban Living gestart, als knooppunt voor kennisvragen, oplossingsrichtingen en kennis op het gebied van gezonde leefomgeving. Ook werken we met regionale partners aan de zogenaamde Health HUB, waarin we de potentie van de regio Utrecht om echt het verschil te maken als het gaat om de gezondheid van haar inwoners, concreet maken. Tijdens het werkbezoek aan Brussel in november 2017 hebben we met een brede Utrechtse delegatie deze kracht van de regio Utrecht (‘regio Utrecht is dé Europese proeftuin Healthy Urban Living’) ook helder kunnen presenteren. We borgen gezonde leefomgeving in provinciaal beleid. In 2017 is geadviseerd over gezonde leefomgeving in de Omgevingsvisie (onder meer door verschillende bijeenkomsten over dit onderwerp te beleggen) en is geadviseerd over gezonde leefomgeving in de Landbouwvisie.
Luchtkwaliteit
In 2017 hebben we in het kader van de BOB Luchtkwaliteit toegewerkt naar de totstandkoming van een Samenwerkingsagenda Gezonde Lucht. In de eerste maanden bestond dit traject uit de Beeldvormingsfase, waarbij door het RIVM inzichtelijk is gemaakt wat de emissie van de verschillende bronnen per gemeente is. Met de betrokken partners is dit in een brede bijeenkomst besproken. Vervolgens is met deze partners in een cocreatie-proces gekeken welke oplossingsrichtingen er zijn voor een verbetering van de luchtkwaliteit en welke maatregelen genomen kunnen. De resultaten van dit proces zijn in de Oordeelsvorming voorgelegd aan de Statenleden en zijn in de vorm van de Samenwerkingsagenda Gezonde Lucht ter besluitvorming voorgelegd aan PS. Deze agenda bestaat uit elf thema’s, met concrete maatregelen.
De jaarlijkse Rapportage Luchtkwaliteit 2015 is afgerond.
Ontgassen
Per 1 maart 2017 is het ontgassingsverbod in werking getreden in de provincie(s) Utrecht en Noord-Holland. Medio 2017 is internationale overeenstemming bereikt over een ontgassingsverbod, dat de komende tijd door het ministerie zal worden uitgewerkt tot een nationaal verbod. In de transitiefase naar een landelijk verbod en in de verdere invulling van dat landelijk verbod is intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen (Rijk, provincies, verladers, binnenvaartorganisaties en overig betrokken bedrijfsleven) gewenst om het Scheepsafvalstoffenverdrag aan te passen, handhaving en toezicht goed te organiseren en te zorgen voor een goede ontgassingsinsfrastructuur. Daarvoor is een Taskforce Varend Ontgassen opgericht.