Jaarverslag 2017

3. Bodem, water en milieu

Schoon en voldoende oppervlaktewater

Samenwerkingsagenda Water.
In 2017 heeft de focus van de samenwerkingsagenda Water op drie projecten gelegen. De organisatorische kant van de aanpak van klimaat adaptatie is vormgegeven en daarnaast is in de regio Oost een manifest ondertekend waarin partners afspraken hebben gemaakt over de aanpak van de Klimaat adaptatie. In de zogeheten Living Labs (experimenteeromgeving) voor de Omgevingswet is in 2017 gestart met het werken volgens de Omgevingswet in een aantal beleidsprocessen, waaronder Bodemdaling. De problematiek van de medicijnresten en andere nieuwe stoffen is in 2017 heel actueel geworden. Provincie Utrecht heeft samen met de waterschappen een analyse op de rioolwaterzuiveringsinstallaties laten uitvoeren. Mede door twee moties die in 2017 unaniem zijn aangenomen vindt er een versnelling plaats in de aanpak van de opgave voor medicijnresten. In alle drie de projecten staat de samenwerking aan complexe opgaven centraal.

Utrechtse Waterdag
In het kader van de Samenwerkingsagenda Water is op 2 oktober 2017 de eerste Utrechtse Waterdag georganiseerd. Het doel was om bestuurders van gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en de provincie met elkaar en de maatschappij in contact te brengen en de problematiek van de waterdossiers uit te wisselen. De oogst van de dag is dat vele contacten zijn gelegd en men vooral elkaar heeft weten te vinden. Interessante uitspraken over benodigde samenwerking en inzet van instrumenten zijn gedaan. Deze zijn in een verslag opgenomen. HDSR heeft een aanbod gedaan om de organisatie van de waterdag met een verdiepend karakter voor 2018 op zich te nemen. Deze mooie dag krijgt dus een vervolg!

Doelen overig water uit het BWM-plan.
De ambitie om eind 2017 doelen voor het overig water vast te stellen is niet gehaald. Ambtelijk is al veel inspanning verricht om te komen tot doelen voor overig water in de provincie Utrecht. Sinds 2010 is hieraan op initiatief van provincie Utrecht in het stroomgebied Rijn-West gewerkt. Dit heeft geleid tot een landelijke handreiking, maar nog niet tot overeenstemming binnen Rijn-West. Vandaar dat in 2017 het proces zich heeft gericht op het vinden van de gedeelde noemer. Hierbij zijn de vier waterschappen en de provincies Noord- en Zuid-Holland betrokken. Begin 2018 wordt een notitie met uitgangspunten vastgesteld en omgezet naar een overeenkomst, waarna de doelen gefaseerd, door de waterschappen, volgens de kaders kunnen worden bepaald.

Waterkwaliteit

In 2017 zijn twee moties over waterkwaliteit unaniem aangenomen. De uitwerking ervan is direct gestart. Motie 27 richt zich op stoffen in het water in relatie tot de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Gestart is met het bepalen van de mogelijkheden die de provincie heeft om een impuls te geven aan het halen van deze doelen.  Motie 56a richt zich op de problematiek van nieuwe stoffen. De uitwerking hiervan vindt plaats als onderwerp van de Samenwerkingsagenda Water. Voor beide moties vindt in 2018 besluitvorming plaats.