Jaarverslag 2017

6. Cultuur en erfgoed

Lopende zaken

Cultuurhistorische waarden in stand houden en verankeren in ruimtelijk beleid

In het ruimtelijk erfgoedbeleid focussen we op het agrarisch cultuurlandschap, de historische buitenplaatszones, het militair erfgoed, historische infrastructuur en de zones met belangrijke archeologische vindplaatsen. In 2017 is het volgende gedaan:
Militair erfgoed:adviezen en projecten aangaande de Nieuwe Hollandse Waterlinie (Lekkanaal, tankgracht ’t Hemeltje, bunkerpad Bunnik, forten Honswijk, Jutphaas en de Gagel, Noorderpark.), Stelling van Amsterdam (fort Uithoorn), Oude Hollandse Waterlinie (visieontwikkeling), Grebbelinie (Fort aan de Buursteeg), Park Vliegbasis Soesterberg (bijdragen aan overdrachtsdossier, adviezen verkeerstoren, Zulu-hal) en herbestemming Marinierskazerne Doorn; voorts afronding provinciebreed onderzoek naar relicten Koude Oorlog.
Buitenplaatsen: opdracht en begeleiding onderzoek buitenplaats Zandbergen en psychiatrische instelling Zon en Schild.
Historische infrastructuur: advisering aanpassing NRU, N401 oversteek bij Vechten, verbreding N201, vizierstuw Hagestein, fietstunnel de Bilt, tunnel bij Vechten, kunstwerk langs A12. Opdracht en begeleiding provinciebrede inventarisaties historische vaarwegen en landwegen van na 1800. In 2018 willen we daar, aansluitend bij het thema 'Mobiliteit met allure', verder vorm aan geven.

We zetten in op verbetering van onze digitale cultuurhistorische atlas (CHAT). In 2017 is een onderzoek onder gemeenten uitgevoerd, waarbij de CHAT gemiddeld slechts een 5,9 scoorde. Specifieke kritiekpunten betroffen de gebruikersvriendelijkheid en de compleetheid en actualiteit van de data. In 2017 is een begin gemaakt met een volledig nieuwe website, die de gebruikersvriendelijkheid naar verwachting aanzienlijk zal verbeteren. We stimuleren gemeenten cultuurhistorische en archeologische waardenkaarten te ontwikkelen. We hebben de gemeenten Lopik en Veenendaal daartoe een subsidie verleend. Onder de noemer 'crossovers in gebiedsontwikkeling' benutten we cultuur, kunst en recreatie om de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar te maken. In dat kader zijn we in IGP-verband gestart met het gebiedsproces Amelisweerd-Rijnauwen-Vechten. Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam hebben we samen met de andere betrokken provincies besloten een kenniscentrum op te zetten. Daarin wordt erfgoedkennis geborgd en ontsloten voor belanghebbenden en belangstellenden. Het kenniscentrum wordt gevestigd op Fort bij Vechten.