Jaarverslag 2017

1. Ruimtelijke ontwikkeling

Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving

In het Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving 2016-2019 (IFL) ligt de focus op vernieuwing van het ruimtelijke instrumentarium, rollen en werkwijzen om straks onder de Omgevingswet effectief te kunnen werken. De nadruk ligt op het 'hoe'. Het IFL heeft als centrale elementen: durven experimenteren, integraal aanpakken en vernieuwend samenwerken in het fysieke domein. Het richt zich op een aantal urgente maatschappelijke opgaven, die een impuls krijgen door experimenten op te zetten met onze mede-overheden, belanghebbenden en initiatiefrijke inwoners/bedrijven. Het IFL ondersteunt inmiddels 12 experimenten; sommige zijn net gestart en dus nog heel pril, in andere beginnen de eerste resultaten en geleerde lessen zich af te tekenen. Hieronder volgt een zeer beknopte schets van drie experimenten. De u toegezonden voortgangsbrief IFL over het jaar 2017 schetst het volledige beeld.    

Bodemdaling. In 2017 hebben wij een tweede jonge agrariër uit het westelijk Veenweidegebied een Nuffield scholarship aangeboden. Deze agrariër gaat zich, evenals de kandidaat uit 2016, twee jaar lang verdiepen in manieren om op een meer duurzame en toekomstbestendige manier zijn bedrijfsvoering in te richten. Wij richten ons erop dat dit leidt tot een ‘spin off’ bij andere agrarische ondernemers.
Energietransitie. Twee activiteiten zijn concreet ondersteund: een versnellingsadvies ten behoeve van de discussie in uw Staten, en de ontwikkeling van een 3-D tool die de (zichtbare) impact van windturbines in een gebied en de omgeving daarvan inzichtelijk maakt.
Natuurlijk ontwikkelen. In de eerste Utrechtse Natuurprijs, de Groene Kroon, zijn 40 initiatieven genomineerd voor de prijs, die bijna allemaal bijdragen aan onze regionale ambities op het gebied van biodiversiteit en natuurontwikkeling. Er is een publieks- en juryprijs uitgereikt. Met alle initiatiefnemers zoeken we naar mogelijkheden om hun ingediende projecten stappen verder te brengen.

In de handreiking ‘Effectieve Allianties’ zijn geleerde lessen uit experimenten op het gebied van alliantievorming gebundeld. Deze handreiking vindt in- en extern gretig aftrek. We werken inmiddels actief samen met de Universiteit van Utrecht en met de Hogeschool Utrecht; wij kunnen hun kennis en expertise hard gebruiken bij een aantal experimenten, zoals ‘Kleine Kernen blijven gezond’.
Vanuit het IFL is "kwartier gemaakt" voor het UtrechtLab, een platform dat ondersteuning geeft aan innovaties in de werkwijzen rond maatschappelijke opgaven met externe partners, dit deelt en verspreidt. De ‘pop-up’ is medio oktober 2017 geopend.