Jaarverslag 2017

1. Ruimtelijke ontwikkeling

Integrale aanpak binnenstedelijke ontwikkeling

Wij hebben het nieuwe Uitvoeringsprogramma Binnenstedelijke Ontwikkeling met bijbehorende uitvoeringsverordening in april 2017 vastgesteld. Integrale gebiedsontwikkeling (met transformatie van leegstsand naar onder andere woningbouw), aanpak van de woningbouwopgaven en energietransitie hebben daarin prioriteit.

De provincie is betrokken bij 18 integrale binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in gemeente Amersfoort, Houten, Leusden, Nieuwegein, Renswoude, Stichtse Vecht, Utrecht, Veenendaal, Vianen en Woerden. Dit zijn er 7 meer dan in 2016. De betrokkenheid bestaat uit meedenken, ondersteunen van het proces, kennis leveren, toegang tot netwerk aan experts die met subsidie ingezet kunnen worden, (revolverende) financiële bijdragen leveren, kansen pakken op energietransitie en gezonde leefomgeving (zoals bijvoorbeeld in de Hoef, Amersfoort),   klimaatbestendigheid en onze provinciale belangen inbrengen (denk aan bereikbaarheid en OV). Wat dit laatste betreft is dit expliciet aan de orde in de ontwikkeling van bijvoorbeeld Merwedekanaalzone en Nieuwegein Centrum. Hier werken we nauw samen met domein Mobiliteit.
Voor een gezonde binnenstedelijke ontwikkeling maken we gebruik van instrumenten die de provincie ontwikkeld heeft, zoals Tygron 3D (zie programma 3, Milieu).
De OMU is regelmatig betrokken bij transformatieprojecten in gebieden. Ook hebben we (integrale) ontwikkelingen met de inzet van het Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven (FUHB) ondersteund zoals in Soesterberg. Er lopen op dit moment 6 FUHB projecten, waarvan 4 in onderhandeling en 2 in oriëntatie.
De wijze waarop gebiedsontwikkelingen waarbij wij betrokken zijn worden vormgegeven, zijn al in de geest van omgevingswet.

We zijn betrokken bij aanpak van centrumgebieden met retailopgaven: in Soest, Zeist en Veenendaal. Dit zijn nog pilots omdat de retailvisie nog niet is vastgesteld. In deze pilots onderzoeken we met welk instrumentarium we deze opgave het beste kunnen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld inzet van een 'verplaatsingscoach'.

Woningbouw heeft hoge prioriteit. U heeft begin 2017 hierover vanuit het BOB-traject twee adviezen opgeleverd waaraan direct gevolg is gegeven: voor meer inzicht in de woningmarktopgave is een woningmarktonderzoek uitgevoerd (Stec groep, oktober 2017); voor meer regievoering heeft de provincie in co design met alle partners (markt, overheden, corporaties) een Actie Agenda Woningmarkt opgesteld. De provincie voert regie op de uitvoering van deze Actie Agenda.
Een van de acties is het in beeld brengen van binnenstedelijke locaties waar woningbouw mogelijk is. Het resultaat hiervan is van belang voor het aanbrengen van versnelling in de woningbouw én is input voor U Ned (zie programma 5).
Ook innovatie en vernieuwing behoort tot de acties zoals een project flexibele woningbouw (voor o.a. huisvesting van vergunninghouders) in Houten. De provincie heeft daaraan een bijdrage geleverd met een garantstelling.


Herplaatsbare tijdelijke woningen in Houten, mogelijk gemaakt met garantstelling vanuit de provincie

Energietransitie in de bebouwde omgeving heeft alle aandacht. De middelen en activiteiten zijn onderdeel van de Energieagenda. Zie hiervoor programma 4 Economische Ontwikkelingen.