Jaarverslag 2017

6. Cultuur en erfgoed

Erfgoedverhalen ontsluiten en vertellen

Het themajaar 2017 ‘Mondriaan tot Dutch Design’ is zowel op basis van toerismebeleid als op basis van cultuur- erfgoedbeleid door ons ondersteund. Het was wat betreft bezoekersaantallen, economische opbrengst en internationale aandacht een groot succes. Het culturele erfgoed van De Stijl in de provincie Utrecht is nadrukkelijk op de kaart gezet.4.500 kinderen en studenten volgden een educatietraject rondom De Stijl en kwamen veelal voor het eerst in aanraking met de deelnemende musea. Daarvan zijn circa 750 (V)MBO studenten uit de regio Utrecht bereikt via het door ons gefinancierde educatieproject, dat in samenwerking met het Centraal Museum en het Mondriaanhuis is gerealiseerd. Het geplande Landmark, bestaande uit een tiental kunstwerken langs de ‘Mondriaan Rietveld’-snelfietsroute tussen Amersfoort en Utrecht, zal medio 2018 gereed zijn. Op 2 november is het eerste kunstwerk in Amersfoort onthuld.

Een belangrijke gebeurtenis was de opening van het bezoekerscentrum Fort aan de Buursteeg op 28 juni, als afronding van het programma Grebbelinie Boven Water. Ook werkten we samen met diverse partners aan een bijzondere tentoonstelling van kunstwerken die historie en gebruik van de Grebbelinie reflecteerden.
Ook hebben we een bijdrage geleverd aan het beleefbaar maken van het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie. Er wordt toegewerkt naar de herdenking van het Rampjaar 1672 in 2022. Dit is dan 350 jaar geleden. Daartoe is op 1 november 2017 de stichting Oude Hollandse Waterlinie op gericht.

Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam is een meerjarige marketingstrategie opgesteld door Utrecht Marketing. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Cultuur ontwikkelt een 'waterlinielijn' en ook de regionale marketingbureaus gaan aan de slag met de linies. Er was veel media-aandacht voor de verplaatsing van drie kazematten ten behoeve van de verbreding van het Lekkanaal en voor de ondertekening van de steunbetuiging voor UNESCO. Er zijn drie fietsroutes gelanceerd langs de 'waterelementen' van de linie en meerdere fiets- en wandelarrangementen zijn in voorbereiding, onder andere een langeafstandswandelpad (Hollands Waterliniepad). Op Fort Jutphaas is een routestructuur aangebracht en op Fort Everdingen is de bierbrouwerij geopend.
Ook langs de Limes worden een langeafstandswandelroute en -fietsroute ontwikkeld, deze zullen in 2018 gereed zijn. De stichting Romeinse Limes Nederland heeft 2017 besloten zich op te heffen; om die reden is het publieksbereik belegd bij de samenwerkende erfgoedhuizen van de betrokken provincies (onder andere Landschap Erfgoed Utrecht) en bij RomeinenNU.

Ten slotte verleenden we in 2017 enige projectsubsidies voor publieksprojecten. In Leusden vond een bijzondere opera-uitvoering plaats op Buitenplaats Stoutenburg. Stadsgilde Utrecht startte een serie lezingen en rondwandelingen door de stad en die waren allemaal direct volgeboekt. In het kader van het erfgoedthema 'agrarisch cultuurlandschap' werden door RTV Utrecht opnamen gemaakt voor de documentaire serie ‘Gebruikte Gronden’. Een brede alliantie van musea in de provincie werkt samen met MuseumTV aan filmpjes over hun collectie en tentoonstellingen. En een nieuw museum over de Hernhutters opent begin 2018 in Zeist.